Lopen door het Vredeslabyrint
In het kader van de Vredesweek is er op 21 september de gelegenheid om door het labyrint te lopen in de Adventskerk.
Voor degenen die nog niet eerder kennis hebben gemaakt met een labyrint is de volgende informatie misschien interessant.
In tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat je langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. Je zou kunnen zeggen dat je in een doolhof je weg verliest en in een labyrint vind je weg vindt. Labyrinten komen in vrijwel alle culturen voor en zijn over de hele wereld te vinden.
In Frankrijk, Italië, Scandinavië en het Verenigd Koningrijk, liggen eeuwenoude labyrinten in het landschap, de paden worden gevormd door grote en kleine stenen. In de Pyreneeën zijn labyrinten te vinden op grottekeningen diep onder de grond. In Pakistan vind je afbeeldingen van het labyrint in moskeeën. In de cultuur van de Pima en Hopi Indianen is het labyrint eveneens een bekend verschijnsel.
Ook in Nederland liggen er op verschillende plaatsen labyrinten. In Friesland ligt een labyrint van zwerfkeien uit de Steentijd en bij IJsselstein kun je door een labyrint van wilgen lopen. Op het plein voor de Jacobuskerk in Den Haag is in verschillende kleuren steen ook een klein labyrint gelegd. Het bekendste labyrint in Europa ligt in de kathedraal van Chartres. Het heeft buitengewoon ingenieuze vorm met veel bochten, van oud- roze steen, hier en daar uitgehold door de vele pelgrims die eeuwenlang (zelf op knieën) erdoor heen zijn gegaan.
Er zijn tegenwoordig veel mensen die zich verdiepen in dit fenomeen en zij oefenen zich in het aanleggen van tijdelijke labyrinten. Zo kun je bijvoorbeeld op het strand met een stok een labyrint tekenen in het zand. Voorbijgangers kunnen er dan doorheen lopen, totdat de vloed het weer laat verdwijnen. Het is ook mogelijk om met touw een labyrint vormen en neer te leggen in bijvoorbeeld een kerkzaal. Dit heb ikzelf een aantal keer gedaan en telkens leverde dat nieuwe ervaringen op.
Het lopen van het labyrint gaat het beste als je je kunt laten leiden door je eigen innerlijke melodie. Het volgen van je eigen tempo vergroot je ontvankelijkheid. Dat kan lastig zijn als je met meerdere mensen het labyrint loopt. Je haalt mensen in, en komt mensen tegen. Het lopen van een labyrint is dan ook tegelijkertijd een oefening in rekening houden met elkaar. Net als in het echte leven, moet je stapjes opzij doen, en toch proberen je eigen pad te vervolgen.
Het lopen kun je eventueel verdelen in drie etappes.
- De heenweg naar het midden toe staat dan in het teken van loslaten. Loslaten betekent ook ruimte maken: je wordt ontvankelijk voor nieuwe dingen. Het bereid je voor op de tweede etappe, het verblijf in het midden.
- Staande in het centrum van het labyrint ontvang je. Bijvoorbeeld nieuwe inzichten en gedachten, een heilzame stilte van binnen, of contact met de bron.
- Tijdens de derde etappe, de terugweg, neem je mee naar buiten wat je hebt gevonden. Het is de weg van het toelaten.
Maar het is ook mogelijk om zonder bepaalde gedachten te lopen en gewoon te ervaren wat het labyrint je oplevert.
Wat? Lopen door het Vredeslabyrint
Wanneer? 21 september om 14.00 uur de gezamenlijke start
Waar? Adventskerk, Julianalaan 3, 2712 CB Zoetermeer
Kosten? 5 euro
Nieuwsgierig geworden? Graag vooraf aanmelden bij Annet Rombout: anrom@ziggo.nl.