Lezing over architectuur vanuit de natuur

Antoni Gaudí (1852 –1926) is vooral bekend als de architect van de nog steeds niet geheel voltooide Sagrada Família in Barcelona. Deze enorme kathedraal is een voorbeeld van organisch bouwen, een richting in de architectuur die zich laat inspireren door de natuur.

Gaudí geldt – met o.a. Rudolf Steiner – als één van de grondleggers voor deze richting. Het ‘terug naar de natuur’ maakt deel uit van een heropleving van de Romantiek, die rond 1900 mede een reactie was op de industrialisatie. De inspiratie door de natuur komt niet alleen tot uitdrukking in de vormgeving van de bouwwerken, maar ook in bijvoorbeeld de materiaalkeuze en kleuren. Ook het bouwen zelf leek bij Gaudí veelal op een natuurlijk groeiproces: werktekeningen waren slechts schetsmatig en elke volgende bouwfase moest vooral op een natuurlijke wijze bij de voorgaande aansluiten: vanzelf een langdurig proces.

In het aansluiten bij de natuur lag voor Gaudí ook een aansluiten bij de schepping Gods en bij het in de natuur én de mens voortdurend vóórtgaande scheppingsproces. Zijn bouwstijl is enerzijds een kwestie van ‘navolging’, en anderzijds , met name in de Sagrada Família, een in de huidige tijd waarschijnlijk moeilijk navoelbare vorm van ‘boetedoening’.

Bij bewoners, bezoekers en voorbijgangers van Gaudí’s bouwwerken wilde Gaudí eenzelfde soort verwondering opwekken als je in de natuur kan overkomen. Daarnaast kan Gaudí op onverwachte en velerlei wijzen gekoppeld worden aan het thema van de ‘groene kerk’. Ruim voldoende materiaal voor een interessante avond over beeldende kunst en alles wat dat bij ons oproept.
De lezing zal worden gegeven door Bram Rutgers van der Loeff (1949). Als econoom hield hij zich in de jaren tachtig bezig met de ‘economie van het genoeg’. Bij VNO-NCW was hij lange tijd werkzaam op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Datum: maandag 30 september 2024
Plaats: Adventskerk, Julianalaan 3
Tijd: 20.00 uur
Kosten: 7,50 euro voor niet-leden en 5,00 euro voor leden, incl. consumpties
Informatie: Karl van Klaveren – tel. 06-11041992